Programul ”Educație prin șah – Șah în școală” dezvoltat de clubul de șah Vados in parteneriat cu câteva scoli de elită din municipiul Arad continuă și în acest an școlar!
Dacă aveți copii la ciclul primar in una din școlile de mai jos, nu ratați ocazia de a-l înscrie in acest program
Școlile participante la proiect:
– Colegiul National Preparandia Dimitrie Tichindeal
– Liceul National de Informatica
– Liceul Teologic Baptist Alexa Popovici
– Colegiul National Vasile Goldis
– Scoala Gimnaziala Caius Iacob
– Scoala Gimnazială Mihai Eminescu
– Scoala Gimnaziala Aurel Vlaicu (neconfirmat inca pentru 2024-2025)
– Scoala Gimnaziala Avram Iancu (neconfirmat inca pentru 2024-2025)
De ce șah?
Dorim prin acest program aducerea şahului în mediul educaţional şi academic, în special la nivelul claselor primare din şcoli deoarece suntem convinşi că şahul influenţează în mod direct performanţa academică. Cu alte cuvinte, şahul îi face pe copii mai inteligenţi. Cum ? Dezvoltându-le următoarele abilităţi :
- Puterea de concentrare – copiii sunt învăţaţi despre avantajele concentrării şi a observării atente a situaţiilor create. Dacă nu văd ce se întâmplă, nu pot răspunde problemelor ce se ivesc, indiferent de nivelul de inteligenţă pe care îl dovedesc.
- Vizualizarea – copiii sunt îndrumaţi să-şi imagineze o secvenţă de acţiuni înainte ca aceasta să aibă loc. Noi de fapt întărim capacitatea de vizualizare antrenându-i pentru a muta piesele de şah în mintea lor, mai întâi o mutare, apoi câteva mutări înainte.
- Capacitatea de analiză – copiii sunt învăţaţi ca mai întâi să gândească, apoi să acţioneze. De-a lungul timpului, şahul îi va ajuta la dezvoltarea răbdării, a prudenţei şi în viaţa de zi cu zi.
- Cântărirea opţiunilor – copiii sunt învăţaţi că nu trebuie să facă primul lucru care le trece prin minte. Ei învaţă să identifice situaţii alternative şi să considere punctele pozitive şi negative ale diverselor acţiuni.
- Analiza concretă – copiii învaţă să evalueze rezultatele unor acţiuni şi succesiuni specifice. Deciziile sunt luate mai bine când sunt ghidate mai degrabă de logică decât de impuls.
- Gândirea abstractă – copiii sunt învăţaţi să se detaşeze periodic de detalii şi să ia în considerare imaginea de ansamblu. Învaţă de asemenea să preia şabloanele folosite într-un anumit context şi să le aplice la situaţii diferite, dar înrudite.
- Planificarea – copiii sunt învăţaţi să-şi propună şi să-şi dezvolte obiective de lungă durată şi să le îndeplinească, apropiindu-se de acestea în mod treptat. Sunt învăţaţi de asemenea despre nevoia de a-şi reevalua planurile în măsura în care date noi duc la schimbarea situaţiei.
Nici una din aceste abilităţi în mod singular nu este specifică şahului, dar ele toate împreună fac parte integrantă din acest joc. Frumuseţea şahului ca un instrument de învăţare este că stimulează mintea copiilor şi îi ajută pe aceştia să-şi consolideze aceste abilităţi practicând o activitate care le face plăcere. Ca rezultat, copiii vor gândi mai critic, vor rezolva problemele mai bine şi vor putea lua decizii în mod independent.
Aceste concluzii sunt dublate de nenumărate studii şi cercetări educaţionale. Aceste studii realizate cu precădere în Europa şi Statele Unite ale Americii arată că acei copii care au studiat şahul au obţinut rezultate mai bune la învăţătură (în special la citire şi matematică) decât cei care nu au beneficiat de această oportunitate.
Modul de desfășurare al programului
Programul se adresează cu precădere copiilor din clasele 0-IV şi vizează iniţierea şi instruirea acestora în şah. Copiii vor beneficia de o pregătire adecvată din partea personalului de instruire al clubului (instructori şi antrenori calificaţi).
Pentru derularea programului în condiţii optime, este necesar un număr minim de 10 elevi şi un maxim de 25 de elevi/ședință.
Pe parcursul derulării programului vor avea loc concursuri cu premii pentru copii urmând ca la finalul anului şcolar să aibă loc un concurs între şcolile participante la program.
Cât costă ?
Pentru desfășurarea programului, părinții vor plăti pentru cursurile de șah o cotizație tip abonament de 80 de lei/lună. Abonamentul se calculează la patru ședințe și se plătește in prima săptămână a fiecărui ciclu de patru ședințe. Dacă nu se plăteste in termenul stabilit, se va trece in luna respectivă la plata cu ora in cuantum de 35 lei/ora (ședință). In cazul in care se plateste abonamentul lunar dar din diferite motive, copilul absenteaza la una din sedintele lunii respective, o parte din suma respecivă (5 lei/ora) se recuperează sub forma unui credit pentru acțiuni viitoare (de ex. taxe de participare la concursuri de șah). Plata abonamentului la inceput de lună este o necesitate care să ne dea o minimă predictibilitate pentru plațile aferente acestui serviciu (plata contractelor profesorilor, impozitele către stat, taxele către școală)
Grupele au locuri limitate și program fix, așadar sedințele neutilizate nu se reportează! Putem veni în ajutorul copilului dacă lipsește câteva ședințe cu materiale de lucru care să îl ajute să țină pasul cu grupa.
Preconizăm desfășurarea unui minim de 30 de ședințe în acest an școlar
Părinții au posibilitatea să opteze pentru plata unei taxe anuale in valoare de 450 lei (față de 600 lei cât ar însemna pe parcursul anului)
Plata se face în avans în contul nostru RO03INGB0000999902305383 ING BANK – Sah Club Vados, pe revolut la 0722613128, sau cu cardul online pe acest site
Garanția noastră.
Dacă copilul dv. nu mai doreste să facă șah după primul modul de 4 ședințe, vă restituim integral banii platiți (inclusiv taxa anuală dacă ați optat pentru această modalitate de plată.
Cum mă inscriu in program ?
In primul rând vă rugăm să vă asigurați că școala dv. este parte din acest program in anul scolar 2024-2025
Vă rugăm să vă inscrieti la cadrul didactic de la clasa dv. si completând acest FORMULAR DE INSCRIERE
Orele de șah se vor desfășura imediat după terminarea orelor de școală, urmând să vă informăm asupra programului cât de repede posibil
Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați pe adresa de email sahclubvados@yahoo.com sau la telefoanele 0722/613.128 (Alin Câmpeanu) sau 0745/378.842 (Florin Bălăceanu)